Réva vinná – Vitis vinifera
Liána dorůstající délky mnoha metrů, přichycuje se úponky. Velmi vzácná je réva vinná lesní, dvoudomá, samčí a samičí rostliny se od sebe výrazně liší. Běžná je réva vinná pravá, její kulturní odrůdy se pěstují na vinicích.
KOHLER, Eugen. Köhler's Medizinal-Pflanzen [online]. Leipzig: Herm. J. Ramm, 1887 Dostupné z: https://www.biodiversitylibrary.org/item/10836#page/238/mode/1up
Kde roste: Réva vinná pravá je po tisíciletí pěstovanou kulturní rostlinou, postupně bylo vyšlechtěno několik set odrůd, které jsou pěstované na vinicích.
Využití: Odrůdy rozdělujeme do dvou skupin - moštové, jejichž hrozny se zpracovávají na víno a stolní k přímé konzumaci. Vinné hrozny patří mezi hodnotné ovoce, neboť obsahují vysoký podíl vitamínu C, skupinu vitamínu B a další důležité prvky. Také rozumná konzumace vína je zdraví prospěšná, přírodní antioxidant resveratrol působí příznivě na lidský organismus. Vinné listy se používají v kuchyni – plněné vinné listy patří mezi tradiční řecké, arabské nebo turecké pochoutky. Révu vinnou najdeme ve znaku mnoha obcí a měst.
Lidové léčitelství: V lidovém léčitelství a kosmetickém průmyslu je používán olej vylisovaný z jader nebo výtažek z jader, kvůli svému vysokému obsahu přírodních flavonoidů. Flavonoidy mají výrazné antioxidační vlastnosti, kterých lze využít v prevenci onkologických či kardiovaskulárních onemocnění. Rovněž čaj z listů se používá k pročištění organismu.